April billede 2016

B2708 B

Strøby kro

Strøby Kro var en gammel fæster kro med jord der hørte under Gjordslev gods.
Ved Strøbyes udskiftning først i 1800 tallet får Kroen og jordlodden matrikel nr. 42 så man kan fastslå at kroen har ligget hvor Krovænget i dag går ud i Strøby Bygade og jordlodden ligger ved vejen til Magleby det hedder Krodal i dag
Strøby Kro blev en selvejerkro da der d. 31-08-1868 blev udstedt skøde fra P.B. Scavenius til Jørgen Pedersen på matrikel nr.42, 121b og 125b
Kroen og jordlodden blev adskilt ved salg af Kroen i 1913 til Jørgen Oluf Jørgensen (senere Hårlev Kro) og i 1914 blev jordlodden matrikel 42a solgt til Niels Peter Nielsen
Kroen nedbrændte d.0 4-9-1975 og blev ikke genopført men udstykket til parcelhuse

Strøby kro blev i begyndelsen af 1900-tallet kendt for sin søsterkage, hvis opskrift er følgende:
Version 1:
3 æg, 125 g. lys farin, 750 g. mel, gær som en valnød, 3 3/4 dl. mælk, 125 g. smør, ½ tsk. Kardemomme (helst en hel kardemomme, som man selv støder), sukat og rosiner.
Smørret og margarinen blev varmet i 2 store forme  – smør og margarine skal næsten være lind. Æggene røres meget godt med farin, og deri kommes mel og den lunkne mælk, hvor gæren er opløst. Den varme smør og margarine  røres sammen med sukat og rosiner samt kardemomme. Dejen hæves i ca. 1 time, hvorefter den bages i ca. 1 time. Kagen afkøles og drysses med flormelis.

Version 2:
675 g. mel, 130 g. smør, 90 g. sukker, 3-4 æg, lidt gær, 2 dl. mælk, sukat, rosiner, citronolie – dejen hæves i form og bages ca. 45 min. i ovn.