April billede 2016

B2708 B

Strøby kro

Første gang arkivet kan fastsætte noget omkring kroen er i 1895, hvor kammerherre Jacob Scavenius Gjorslev gods sælger ejendommen med nuværende adresse: Strøby Bygade 10 til sømand Peder Pedersen.
I 1898 får Peder Pedersen næringsbrev som skomager, skrædder og marskandiser. Han indretter her et gæstgiveri. Kroen nedbrændte  4.9.1975 og blev ikke genopført.
Strøby kro blev i begyndelsen af 1900-tallet kendt for sin søsterkage, hvis opskrift er følgende:

Version 1:
3 æg, 125 g. lys farin, 750 g. mel, gær som en valnød, 3 3/4 dl. mælk, 125 g. smør, ½ tsk. Kardemomme (helst en hel kardemomme, som man selv støder), sukat og rosiner.
Smørret og margarinen blev varmet i 2 store forme  – smør og margarine skal næsten være lind. Æggene røres meget godt med farin, og deri kommes mel og den lunkne mælk, hvor gæren er opløst. Den varme smør og margarine  røres sammen med sukat og rosiner samt kardemomme. Dejen hæves i ca. 1 time, hvorefter den bages i ca. 1 time. Kagen afkøles og drysses med flormelis.

Version 2:
675 g. mel, 130 g. smør, 90 g. sukker, 3-4 æg, lidt gær, 2 dl. mælk, sukat, rosiner, citronolie – dejen hæves i form og bages ca. 45 min. i ovn.